Atunci când iei decizia de a-ți cumpăra sau construi o locuință trebuie să ții cont de o mulțime de criterii, fie ele de ordin estetic, tehnic sau funcțional. Marea majoritate ne dorim o casă care să aibă un aspect modern și plăcut, care să coste cât mai puțin, dar în același timp ne ofere și tot confortul necesar atât nouă cât și familiei noastre.

Odată cu trecerea timpului, putem observa evoluții mai mari sau mai mici cam în toate domeniile. Tehnologia își face simțită prezența peste tot, iar mai nou am început să o regăsim și în locuințele noastre. Felul în care trăim se reflectă în stările noastre de spirit. Casa activă este un nou concept care cu siguranță va pune stăpânire cât de curând pe domeniul imobiliar. Denumirile de case cu consum aproape zero sau case nZEB sunt preluate și traduse după expresia nearly zero energy building. Aceste imobile se conformează unor standarde foarte exigente în ceea ce privește consumul de energie și sursa acesteia. Ideea principală de la care a pornit totul este pe cât de simplă, pe atât de complexă. S-a dorit realizarea unui proiect de casă care să poată oferi proprietarului un nivel maxim de confort, dar care să nu afecteze în mod negativ mediul înconjurător, un design contemporan, în ton cu gusturile actuale și eficiență din punct de vedere energetic. Rezultatul? Un imobil cu un consum foarte scăzut de energie, ba chiar mai mult, produce mai multă decat are nevoie pentru a consuma, iar aceasta provine din surse regenerabile.

Eu cred cu tărie în acest concept. De ce? Fiindcă este mult mai avantajos din punct de vedere financiar, este prietenos cu mediul înconjurător și în același timp mi se pare și foarte eficient.

Singurul birou de proiectare dedicat casei active începând din 2008 se găsește la AIA Proiect. Aceștia pun la dispoziția partenerilor și beneficiarior o gamă completă de servicii de proiectare rezidențială completă. Specialiștii lor fac parte din Uniunea Arhitecților din Romania și ne pot ajuta în orice privință referitoare la proiectarea caminului la care visăm cu toții. Echipa AIA Proiect poate parcurge toți pașii necesari pentru a oferi valoare unei case la momentul preluării de către viitorul locatar și oferă suport pe toată perioada de execuție.

Cum ne-ar putea ușura viața o astfel de casă?

Mai toată energia de care are nevoie și pe care o va genera se datorează panourilor fotovoltaice sau a panourilor solare. Există o diferență destul de mare între cele două. Dacă cele solare sunt concepute pentru a transforma energia solară în energie termică, panourile fotovoltaice transformă energia solara în energie electrică. Diferențele de randament și cost sunt și ele diferite. Un alt lucru care pentru mine este foarte important e reprezentat de calitatea aerului. Datorită unor sisteme speciale de ventilare locatarii acestor căsuțe ale viitorului beneficiază de cel mai pur aer posibil. Din acest punct de vedere, sunt importante și materialele utilizate pentru realizarea structurii clădirii. Să mai adăugăm și faptul că facturile la utilități vor fi mai mereu pe zero? Este și acesta un lucru destul de important care merită luat în considerare. Ba chiar mai mult, o casă activă poate servi ca sursă de energie pentru alte imobile, lucru care se datorează faptului că își creeaza singură “resursele” energetice.

Când vine vorba de confortul în propria locuită, marea majoritate dintre noi ne dorim și o temperatură potrivita anotimpuilui de afară. Cum suna ideea de a avea costuri egale cu 0 și totuși să poți beneficia de o temperatură constantă de minim 24 grade Celsius oricând îți dorești? Prea frumos ca să fie adevarat, nu-i așa? Ei bine, și acest lucru devine posibil și se datorează pompelor de căldura aer-apă care sunt amenajate într-o astfel de locuință.

Din cauza presiunii puse în ultimul timp pe resursele naturale, s-a căutat o modalitate de a nu mai aduce prejudicii solului, apei și aerului odată cu începerea unui nou proces de construire a locuințelor. Încă din faza de proiectare se fac o mulțime de calcule și teste, astfel încât totul să fie în parametrii doriți pentru a respecta mediul înconjurător.

Pentru cine sunt recomandate astfel de locuințe?

Ei bine, dacă ești printre cei care vor să de-a o mână de ajutor în procesul de îmbunătățire a calității vieții noastre cât și a celor ce ne înconjoară, atunci cu siguranță trebuie să iei în considerare varianta unei astfel de case. Pentru mine acest concept reprezintă o investiție pe termen lung, dar mai ales o modalitate excelentă de a pastra vie, o lume cât mai curată pentru cei ce vor veni dupa ce noi nu vom mai fi. Amprenta pe care o lăsăm asupra planetei este una prea mare pentru a fi nepotrivită. Cred ca cei care sunt pasionați de natură și/sau de un stil de viață sănătos s-ar înțelege de minune cu un asemnea tip de locuință. Indiferent de investiție, costul unei case active este și va rămâne unul foarte avantajos în timp. Aceste case cu performanțe semnificative și eficiența ridicată vor fi accesibile deoarece nu vor depinde vreodată de costul energiei fie ea electrică sau din combustibili. Având în vedere faptul că materialele folosite vor fi de cea mai bună calitate și într-o proporție cât mai mare, de natură ecologică, cu siguranță vor aduce un plus sănătății noastre. Voi ce părere aveți? V-ați încumeta să începeți proiectul pentru o astfel de locuință, urmând ca mai apoi să îl puneți și în practică?

Acest articol a fost redactat în cadrul competiției Spring SuperBlog 2019.